Eu am jucat sa zic vreo 3-4 ore de Skyrim. As vrea sa-mi permita mai mult timpul (in conditiile in care mai am instalat GTA 4, Fallout 3, Heroes 6 si NFS: The Run toate neterminate) dar nu prea am avut cand.
Stilul ramane de TES deci n-o sa fie niciodata Gothic de exemplu.
Despre grafica nu are rost sa vorbesc ca toti au vazut filmulete si stiu cum e. E dragut ca desi are detalii foarte mari la caractere, totul este facut cu generatorul ala al lor asa ca oamenii chiar sunt unici si ai sansa sa recunosti pe cineva inainte sa-i vezi numele (de altfel eu niciodata in seria TES n-am tinut minte nume). Si de asemenea, nu stiu daca e de vina faptul ca esti in Skyrim unde mai toti sunt din rasa Nord, majoritatea caracterelor chiar arata a oameni reali. Aminteste putin de serialele gen Rome, Spartacus, Thor samd adica barbatii chiar arata a razboinici iar femeile sa zicem ca seamana unele cu cele din the Witcher 2.
Surpriza cea mai mare pentru mine o constituie voice actingul. Dupa ce Oblivion il consider a fi un dezastru la acest capitol, comparabil doar cu Arcania, in Skyrim chiar avem voice acting atractiv. Uneori e cam teatral insa din nou mi se pare ca aduce a unele seriale (mentionez in special stilul din Spartacus). Oricum, chiar daca nu e genul de acting cu care sunt obisnuit din viata reala, nici universul nu e cel de mediu urban in anul 2011 iar asa cum e chiar creeaza o atmosfera.
Sistemul de lupta e good old TES. Orice v-ar spune cineva, nu s-au schimbat prea multe aici (n-am apucat sa ma bag pe vraji inca). Desigur a aparut sangele, sunt niste animatii mai ok, poti tine 2 arme in mana iar atunci cand omori pe cineva uneori iti arata o animatie 3rd person cum bagi sabia prin el sau ii faci capul terci cu maciuca dar in afara de aceste cosmetizari, principiul e cam acelasi ca in toata seria TES.
Questurile nu au inceput inca sa ma enerveze dar presimt ca se va intampla si asta candva pentru ca exista acele nenumarate fetch/deliver/talk/kill. Din nou voice actingul contribuie aici. Una e sa te trimita cineva sa livrezi un scut in text mode (Morrowind) sau cu un acting jenant (Oblivion) si alta e s-o faca intr-un mod convingator cum se intampla aici. De mentionat ca m terminat primul meu dungeon si parca m-am plictisit de dungeonuri inainte sa-l termin. Chestia asta cu o calatorie imensa printr-o zona gen tunel si lupta repetitiva cu acelasi gen de adversari ma termina psihic pe mine. As prefera stilul gothic in care ma asteapta 3-4 adversari dar puternici cu draci decat sa stau sa omor 30 unul cate unul sau doi cate doi.
Sistemul de skilluri s-a schimbat si el din cate vad. Avem atributele clasice (one handed, two handed, destrunction, restoration etc) care cresc pe parcurs ce le practici. Din cand in cand (banuiesc ca atunci cand ai crescut la suficiente) vei creste si un nivel ceea ce te pune sa alegi un increase la Magica, Health sau Stamina si iti da un perk point (sau cum s-o numi). Cu acesta iti cresti un perk de la unul din atribute care face ceva concret. De ex la one handed am perk care imi spune ca fac cu 20% mai mult damage cu aceste arme sau ca sunt mai usor de carat sau ca ma pricep mai bine la dual weild si alte prostii in gen. Unele perk-uri cer si un nivel minim al atributului inainte sa il poti activa. Una peste alta mi se pare ceva mai bine decat vechiul stil. Mi s-a parut ca am auzit pe cineva cand imi dadea un quest ca o sa ma invete niste skill-uri. Sper asa sa fie pentru ca altfel iar imi voi pierde interesul pentru questurile TES care nu dau XP si implicit nu mai prezinta motivare atunci cand am prea multi bani (ceea ce se intampla mai devrme sau mai tarziu).
Un alt plus (sper sa nu fie doar o impresie de inceput) e ca din cate vad unele din factiunile din Skyrim sunt in conflict direct ceea ce macar teoretic ar trebui sa insemne ca ai si tu de facut o alegere si nu mai poti sa te bagi in toate ghildele din joc si sa ajungi master la toate.
Interfata este consolizata pana iti iese pe nas. E nevoie de la fel de multa munca pentru a te acomoda ca si cu cea din Gothic 1 insa ca si acolo, odata ce o intelegi nu mai e asa rau. Dar sa nu cazi in abaterea de a crede ca daca te-ai jucat 3 ore deja stii interfata asa cum credeam eu pentru ca urmeaza sa-ti iei o mare teapa. Spre exemplu, pana aseara foarte tarziu inca nu descoperisem ca pentru a activa un quest trebuie sa-l dezactivez pe cel activ si numai asa poate sa-mi arate pe harta unde sa merg pentru a rezolva un side quest.
Multi or sa spuna ca asta e pentru noobi cu afisarea pe harda a locatiei questului insa in cele cateva ore cand n-am beneficiat de optiunea asta mi-am dat seama ce grea e viata fara ea in Skyrim. Practic intr-un singur oras ai NPC-uri cat in tot jocul Gothic 1. Cand treci pe langa o cladire nu te poti uita sa vezi cine e inauntru ci trebuie sa intri (cu loading time) si sa cauti prin toate ungherele si etajele). NPC-urile se si plimba cu rutina lor zilnica. In aceste conditii, un quest de genul "take this to Gigel" iti poate manca sufletul. Si chiar si la questurile importante e benefic un asemenea ajutor. Si in seria Gothic NPC-urile au avut mereu o rutina insa era vorba de una mult mai previzibila decat in TES. Atunci cand cautai pe cineva stiai totusi unde sa-l gasesti. In Skyrim, prima oara cand auzi un nume, nu stii sigur de cine e vorba. Daca stii de cine e vorba, constati cu oroare ca nu mai se afla unde il intalnisei prima oara. Ideea e ca sunt pozitive indicatoarele pentru questuri atata timp cat nu sunt facute la modul ridicol ca in MMORPG-uri sau Arcania.
Cam atat ar fi fost de spus. Pana acum mi se pare clar mult peste orice alt joc din seria TES. Daca pana recent eram 100% convins ca ma intereseaza mai mult Risen 2 decat Skyrim acum proportia e undeva la 60% vs 40% in favoarea lui Risen si se poate re-inclina in functie de ce mai descopar in Skyrim si respectiv de cum va fi Risen 2 la lansare.